Back in the game

Back in the game

Dit zijn voor mij van die momenten waarop ik mij ongelofelijk trots voel.
Een half jaar geleden kreeg ik een belletje. “Ik ben opzoek naar een coach. Kunnen wij eens praten?” We zijn nu een half jaar verder. De coaching is net afgerond. Ik stel de coachee dan altijd een paar vragen om als coach van te leren. Zijn antwoorden staan hieronder. 

 

Wat heeft Ct coaching traject met mij jou vooral opgeleverd? Wat heeft het betekend voor je?

Als gevolg van het Ct coaching traject met Ewout ben ik weer ‘terug in de wedstrijd’. Vanuit een teneergeslagen, zoekende persoon, die weg wilde bij zijn werkgever, via een zoektocht met onoverzichtelijk veel en soms onduidelijke richtingen, naar een vitale man met een droom die weer betekenisvol wilt zijn voor zijn werkgever. De aanpak van de coaching is maatwerk en dus op mij als individu toegespitst. Omgang met, herkennen en onderzoeken van emoties, scherpe soms confronterende (levens)vragen hebben mij gedurende het proces aan het denken gezet, in beweging en tot inzicht gebracht. Van daaruit ben ik op het spoor van het weer ervaren van positieve gevoelens gezet.

Ook is gedurende het proces gekeken naar wat bij mij past, waar ik goed in ben, wat ik waardevol vind, interesse in heb en waar mijn omgeving behoefte aan heeft.

De keuzes heb ik uiteindelijk helemaal zelf gemaakt zonder enig waardeoordeel of directe sturing van Ewout.

 

Wat waren echte magische momenten voor je? Momenten waarop je echt tot een waardevol inzicht gekomen bent?

De bepalende momenten tijdens de coaching hebben betrekking gehad op de omgang met mijn emoties en het verder onderzoeken waar ze vandaan komen. Ook het feit dat sporten (mijn fysieke fitheid) en de met name mentale inspanning op het werk kan leiden tot een dalend energieniveau en in mijn geval tot het bereiken van de bodem van mijn accu was een waardevol inzicht. Dat ik van mijn gezinsleden te horen krijg dat mijn emoties minder pieken kennen en ik meer in balans ben is het grootste compliment en winstpakker van de Ct coaching.

 

Wat krijgen klanten als ze met mij als coach aan de slag gaan? Wat is in jouw ogen typisch Ct en sterk aan mij?

Wanneer je met Ewout aan de slag gaat krijg je een van top tot teen positief ingestelde en solide sparringpartner, met een scherpe analyse en dito vragen. Bij Ewout eindigt de coaching niet bij de afloop van een sessie. Nee, ook buiten de reguliere momenten houdt hij contact. Persoonlijke boodschappen na de sessies, aan het begin of einde van een week maakt het werken met Ewout persoonlijk. Hij is altijd oprecht nieuwsgierig naar hoe het met je gaat en of je nog tot persoonlijke inzichten bent gekomen en wat in je logboek staat. Ook is hij tussentijds beschikbaar voor vragen of om simpelweg je verhaal kwijt te kunnen. Hij heeft altijd een positief motiverend en of inspirerend woord terug en waar nodig geeft hij je advies. Hij reageert snel en adequaat en dat is een warme steun in de rug op de momenten van twijfel, worsteling en onzekerheid. Ewout is een mooi mens en dat onderscheidt hem van vele andere coaches waar ik in professioneel opzicht mee te maken heb gehad.

 

Waar kan ik als coach in jouw ogen nog winst boeken?

Je bescheidenheid is je kracht maar tegelijkertijd een punt waar nog winst te behalen valt. Soms voegt je vraag of je iets mag inbrengen niet direct iets toe en moet je het gewoon doen.

 

Ewout Boogaard

 

Hoe heeft dit half jaar er uit gezien?

Tijdens het eerste gesprek bleek de coachee net uit een ander coachingtraject te komen. Dat had hem niet opgeleverd wat hij ervan gehoopt had. Wel veel persoonlijke analyses en inzichten. Weinig beweging en actie. Hij zat eigenlijk nog hetzelfde in dezelfde wedstrijd en wilde dat niet meer. Ik vroeg hem wat hij dan van mij verwachtte, waarom hij dacht dat ik hem kon helpen. “Ik heb iemand nodig die me echt helpt dingen anders te doen, om de spannende situaties op te zoeken, om echt in beweging te komen.” Daarbij was zijn startvraag: “Ik wil weg bij mijn huidige werkgever en opzoek naar een andere baan.”

Verder doorvragen op die ambitie leerde ons dat zijn wens meer was om te willen ontsnappen aan zijn huidige werkomstandigheden, dan een diep verlangen om iets anders te willen doen. Hij vond zijn baan eigenlijk hartstikke leuk maar had moeite met de werkomstandigheden o.a. vanwege de druk en negativiteit die een grote verandering binnen de organisatie met zich meebracht.

Als coach zie ik echt de waarde in van het veranderen van werkomstandigheden. Wel geloof ik dat die keuzes het best genomen kunnen worden als je ‘goed in de wedstrijd zit’ en een diep verlangen hebt. We kozen samen voor de aanpak: “Eerst weer lekker in de wedstrijd komen door anders om te gaan en te kijken naar de huidige omstandigheden. Daarna pas opzoek  naar een nieuwe richting, eventueel bij een andere werkgever.”

We hebben eerst gewerkt aan anders omgaan met negatieve emoties zoals woede, (zelf)kritiek, angst, spanning of teleurstelling. Daardoor ontstond ook weer de mogelijkheid positieve gevoelens te ervaren in dezelfde werkomstandigheden waardoor kansen en mooie dingen ook weer gezien konden worden. Daarna zijn we gaan werken aan de richting en het bewaken van de ondergrenzen.

  1. Welke weg ga je kiezen omdat die past bij waar jij goed in bent, wat jij waardevol vindt, waar jij interesse in hebt en waar je omgeving behoeft aan heeft?
  2. Wat mag er niet gebeuren om gezond op die weg te blijven? Wat mag er niet onder lijden (denk aan familie, gezondheid, etc.)?

Dat leidde tot de droom, de motivatie en de bewegingsruimte daar vol voor te gaan.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 1 =

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

    Courageous Teaming respecteert jouw privacy die valt onder de GDPR/AVG.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.