Het ontstaan van Active Teaming

Het ontstaan van Active Teaming

Naast me op mijn nachtkastje ligt mijn telefoon te piepen. Het is 6.30 uur, nog donker en koud buiten. Het laatste waar ik nu zin in heb, is om buiten te gaan sporten. Plichtsgetrouw, het is immers een onderdeel van ons MD-programma, stap ik toch mijn bed uit en wurm me in mijn sportkleren. Buiten staat de groep al op me te wachten. Onder leiding van een energieke coach gaan we aan de slag. Bewegen, spelen, plezier maken…

‘Zo heren, de laatste opdracht van jullie opleiding is de organisatie iets terug te geven over jullie MD – programma, over jullie belangrijkste gezamenlijke leerpunt of inzicht’, zegt de HR programma-manager.
Het valt even stil. We gaan bij elkaar zitten en verkennen verschillende mogelijkheden.
Plots zegt een teamlid: ‘Wat mij het meest is bijgebleven is hoe het samen bewegen in de ochtend zorgde voor verbinding, voor energie, maar vooral leidde tot relevante inzichten over hoe ik mij in een groep gedraag’.
‘Wat mijn voorkeursgedrag is of hoe ik overkom’.
Waarom doen we daar niet iets mee? Hoe mooi zou het zijn wanneer we de organisatie iets kunnen teruggeven zodat ook zij dat samen kunnen beleven?’.
‘Grappig’, reageert een ander, ‘daar zat ik ook aan te denken’.
Bij de meesten was dit het eerste dat opkwam, wel raar om te beseffen dat het belangrijkste inzicht eigenlijk niets inhoudelijks is.

Na drie maanden intensief samenwerken met een van de coaches lanceren we, tijdens een evenement waarbij de Raad van Bestuur aanwezig is, de Active Teaming – kit: ‘A simple tool that can be used to strengthen teams’.
Ondertussen is Active Teaming een bekend begrip geworden binnen de organisatie. Soms hoor ik een projectmanager zeggen: “we hebben gisteren nog een Active Teaming – sessie gehad.” We zijn nu zover dat het instrument is geadopteerd door HR en dat men bezig is met het opleiden van interne Active Teaming-coaches.

Jan-Willem Ottevanger – SHE-Q Coördinator Boskalis

Meer informatie over het de Active Teaming Kit? Lees de Boskalis leaflet. 

Meer informatie over het concept Active Teaming? Lees het O &O artikel.  

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen − 6 =

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

    Courageous Teaming respecteert jouw privacy die valt onder de GDPR/AVG.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.