Werken is topsport

Werken is topsport

In 100 dagen fysiek en mentaal in topconditie. 

Als topsporter en international werkte ik iedere dag aan mijn fysieke en mentale conditie. Om nog beter te worden natuurlijk maar ook om tegenslagen en teleurstellingen op te kunnen vangen. Tijdens de zomervakantie kwam ik erachter dat ik dat als ondernemer steeds minder deed.

Hoewel André en ik een heel succesvol jaar achter de rug hadden, merkte ik dat ik ontzettend moe was. Fysiek was ik bij mijn gezin, mentaal was ik vaker afwezig. Als ik in de spiegel keek, zag ik een lichaam waar ik niet meer trots op was. Het maakte me zelfs een tikkeltje onzeker. Ik reflecteerde op mijn gewoontes en routines die ik de afgelopen jaren als ondernemer onbewust had opgebouwd. Mijn conclusie: ik gaf overal net iets teveel toe. Iets te lang doorwerken en te laat naar bed. Net even een drankje of hapje te veel op een avond met klanten. Iets minder sporten door een drukke agenda. Net te laat thuis om de kinderen in bed te leggen. Iets te vaak een deadline verschoven of een afspraak uitgesteld. Sneller geïrriteerd of terneergeslagen. Voor mijn gevoel was ik overal een paar procent minder. De hoeveelheid werk nam toe en mijn prestaties namen af. Ik leidde mijn leven niet zoals ik dat wilde, het was niet in lijn met wat ik echt belangrijk vind.

Die zomeravond op de camping in Frankrijk besloot ik hiermee aan de slag te gaan. Want mijn gezin, mijn klanten, André en ikzelf verdienen mij voor de volle honderd procent.

Ik schreef het 100 dagen totaalprogramma. Een programma met als doel weer scherpte in mijn leven terug te brengen door ‘net niet gewoontes’ te vervangen door ‘echt wel gewoontes’. Dus: voldoende en op de juiste manier sporten maar ook eten en slapen. En: de juiste doelen stellen, de tijd nemen om te reflecteren – ook overdag – en beter omgaan met negatieve emoties zoals stress, woede, angst of teleurstelling. 100 dagen lang werken aan mijn fysieke en mentale conditie. Ik had er zin in.

Ondertussen ben ik aanbeland op dag 95. Iedere zondagavond stel ik weekdoelen die passen bij wat ik thuis en op het werk voor anderen wil betekenen. Waar ik echt goed in wil worden en wat ik graag wil bereiken. Mijn weekdoelen vertaal ik naar dagdoelen die ik in mijn agenda zet, inclusief de houding die ik voor het bereiken van die doelen wil aannemen. ‘s Avonds evalueer ik mijn dag en kijk vooruit naar morgen. De evaluaties houd ik bij in een dagboek.

Naarmate het programma vorderde, merkte ik dat het me steeds beter lukt om goed om te gaan met negatieve emoties en om dingen met 100% aandacht te doen. Op momenten waarop ik me minder voel, lukt het me weer om een opbouwende modus aan te nemen. Ook ga ik met meer compassie met anderen om. Het effect is fijnere en hechtere relaties, samenwerken verloopt veel effectiever en er ontstaan gezamenlijke ideeën. Tot mijn eigen verbazing houd ik mij met speels gemak aan mijn voedings- en trainingsroutine waardoor ik me gedurende de gehele dag energiek en sterk voel. Ik ervaar meer rust, zelfcontrole en voel me moediger.

Waar ik bijzonder van geniet, is de impact die het heeft op de mensen in mijn omgeving. Alsof mensen mijn enthousiasme oppikken waardoor ik ook bij hen gewoontes zie ontstaan die leiden tot meer energie, moed, plezier, (veer)kracht en vitaliteit.

Steeds wanneer het 100 dagen programma de afgelopen tijd ter sprake kwam, wilden mensen er meer over weten en er zelf mee aan de slag gaan. Nu ik het zelf bijna heb afgerond, voelt het als het juiste moment om het programma te delen. Niet met de pretentie om de wijsheid in pacht te hebben. Wel vanuit de ambitie om jou, in het drukke en hectische leven waar jij als leider mee te maken hebt, te helpen effectieve gewoontes te ontwikkelen. Gewoontes die passen bij wat jij echt wilt bereiken en hoe jij je leven, je team en je organisatie wilt leiden.

De infographic komt van de site Visual Capitalist. De effecten die ik heb ervaren tijdens het 100 dagen programma sluiten naadloos aan bij enkele van de grootste worstelingen die CEO’s aangeven te ervaren:

  • Betere coping mechanismen, daardoor een verlaagd stressniveau
  • Een hogere mate van compassie, daardoor sterkere relaties thuis en op het werk
  • Een betere fysieke gezondheid, daardoor meer moed en energie
  • Een hogere mate van zelfbewustzijn en -controle, daardoor meer impact
  • Een hogere mate van authenticiteit, daardoor meer vreugde en luchtigheid

Nu kan ik me voorstellen dat je je afvraagt hoe dat 100 dagen programma er exact uit heeft gezien, of hoe dat er voor jou uit kan zien. Ook kan ik me voorstellen dat je je afvraagt hoe je het echt volhoudt en misschien ook wel of en hoe ik je erbij kan ondersteunen. Misschien ben je wel benieuwd op welke wetenschappelijke inzichten het is gebaseerd of hoe en wanneer je er zelf mee kan starten. Laat je vragen achter op deze blog of mail ze me rechtstreeks en ik neem contact met je op.

Als executive coach en gediplomeerd personal trainer wil ik graag van dienst zijn bij het ontwikkelen, inrichten en waarmaken van jouw 100 dagen totaalprogramma

Ewout Boogaard
+31(0)615001503
ewout.boogaard@courageousteaming.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × twee =

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

    Courageous Teaming respecteert jouw privacy die valt onder de GDPR/AVG.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.