Levenslust

Levenslust

‘De zin vanhet leven is, dat je zin inhet leven hebt’, aldus boeddhistischleraar Jan Geurts in een serie interviews over de zin van het leven in de Volkskrant. ‘Oke Jan, top!’, hoor ik de kinderen al zeggen. ‘Maarrr… hoe dan?’. Levenslust maken en vooral houden met al onze dagelijkse beslommeringen? Voor de duidelijkheid:Jan Geurts heeft het hier niet over die vergankelijke en korte lusten, waar je ’s nachts niet van kan slapen als je partner die even niet heeft. Nee,we zoeken naar een diepere energieke levenslust ook wel zest, flow of levensenergie genaamd. Minder sexy, maar net zo relevant.

            Hoe het nietmoet volgens Jan. Vooral niet proberen je ego te bevredigen met zijn behoefte aan erkenning, genegenheid, veiligheid etc., zaken die we nodig denkente hebben. Dat maakt ons alleen maar blijvend afhankelijk van anderen of van materiele omstandigheden. Dan verworden we tot speelbal van ons (nep)ego dat we overigens zelf gecreëerd hebben, voor wie het nog niet wist.

Ergens denk ik het wel te begrijpen maar het blijft abstract en zwaar. Je kunt de boeddhisten van alles verwijten, maar het zijn zeker geen luchtige flierefluiters. Mijn seksuele lusten zijn wat dat betreft een stuk concreter en aan de oppervlakte dan die verdomde verstopte levenslust die ik op zondagavond steeds weer moet opsporen en reactiveren ergens in de periferie van mijn lijf. Terug naar Jan Geurts die nog wel wat concreter wordt over waar we van af moeten. De kern is om afscheid te nemen van onze zelf gecreëerde identiteit. Het overeind houden van deze ego identiteit, zoals bezig zijn met ‘wat vinden anderen van ons’, verpest onze levenslust. Ophouden dus met je zorgen maken over je reputatie. En meer Erik Meijer, denk ik. Erik, voor niet insiders is ex-voetballer van onder andere MVV, Alemannia Aachen en Liverpool. Hij lacht erom dat hij in de top 10 van slechtste spitsen ooit in de Engelse competitie staat. Eric neemt het luchtig, wat heet, is er trots op, en beschouwt het als een voorrecht dat hij daar ooit bij Liverpool heeft mogen meetrainen. Hij behoudt zijn levenslust en heeft lak aan wat anderen ervan vinden.        

            Wat kan nou helpen bij het luchtig loslaten van je reputatie, en daarvan afgeleide praktische zorgen als oei oei oei wat denken anderen als ze horen over mijn fouten of als ik mijn ongelijk toegeef? Zet je schrap, hier komt ‘ie, de uitsmijter van het boeddhisme: er blijft helemaal niets over van ons. Natuurlijk, we beseffen wel dat we fysiek eindigen in een paar botten. Maar mortal soulmates, aangezien 99,99% van ons de geschiedenisboeken niet haalt, zal na onze mogelijke kleinkinderen, niemand, maar dan ook helemaal niemand, zich jou en mij nog herinneren. Wij zijn zinloos. Boem!

Laat die gedachte, happend naar lucht, even goed binnenkomen. Wordt het dan niet een stuk makkelijker het luchtige van Erik dagelijks te praktiseren?

André Wouters
De eeuwig Onbekende

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf − drie =

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

    Courageous Teaming respecteert jouw privacy die valt onder de GDPR/AVG.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.