Niets blijft zoals het was…

Niets blijft zoals het was…

Het jaar 2020 is nog jong, maar het zal nu al de geschiedenisboeken ingaan. Als iemand dit had voorspeld tijdens de kerstborrel, hadden weinigen het geloofd. En toch leven we nu dagelijks volgens de regels van social distancing en ervaren we wat dat met ons doet. De gevolgen zijn groots, worden wereldwijd, overal en door iedereen gevoeld. Terwijl niemand weet hoe lang dit nog zal duren.

De eerste landelijke maatregelen gingen in op 12 maart 2020 en zijn sindsdien steeds verder aangescherpt. Er is een tweedeling ontstaan tussen zij, die in de vitale beroepen voor hun werk de deur uitgaan en wij, die proberen waar mogelijk door te werken, maar dan zoveel mogelijk vanuit huis. Voor de eerste groep alom terecht bewondering en waardering. Zij lopen risico, zien de verschrikkelijke gevolgen van dichtbij en worden enorm gestretcht en uitgedaagd om te dealen met wat zich aandient. 

En hoe gaat het met die andere groep? Al die mensen die ineens zonder fysieke werkplek en nabijheid van collega’s maar wel met partner en/of kids zich thuis moeten concentreren en presteren? Ook zij worden, op een minder dramatische manier, uitgedaagd zich aan te passen aan de situatie van dit moment. Thuis is niet meer thuis, maar alles onder één dak geworden: school, kinderopvang, leef- en werkplek in één. Dat (samen)werken moest van de een op de andere dag op afstand, virtuele team meetings zijn de standaard geworden.

Ook wij bij Ct zijn virtueel gegaan. Via Zoom, MS Teams, WhatsApp video, Facetime en ‘what have you’ zijn wij nu in verbinding met elkaar, met onze klanten en al onze samenwerkingspartners. Verdiepen in de mogelijkheden van virtual teaming stond al lang op ons lijstje maar wachtte op nut en noodzaak. Deze crisis heeft ons dat o.a. gebracht. We zijn aan het teamen met onze klanten, samen aan een project werken terwijl we uitvinden hoe het digitaal beter kan, op een innovatieve manier. Wat een kans, en wat is er veel mogelijk op afstand!

We leren o.a. dat virtueel teaming nog nadrukkelijker vraagt om meetings waarbij mensen zich de hele tijd betrokken blijven voelen, omdat de kans op afleiding en multitasking groter is. Dat op afstand samenwerken vraagt om een ritme en structuur waarbij rekening gehouden wordt met het feit dat iedereen nu een andere dagindeling heeft. Dat met een groep in een virtuele ruimte met elkaar communiceren en beslissen vraagt om gedisciplineerde gesprekstechnieken die we fysiek vaak schenden.

Wat een mogelijkheden om virtueel en straks ook weer fysiek beter met elkaar samen te werken. We zijn ons vak opnieuw aan het uitvinden.

Niets blijft zoals het was.

In de bijlage een aantal praktische tips, mede met dank aan onze oud-collega’s van AMI, voor succesvolle virtuele meetings. Wil jij jouw leerzame virtuele teamervaringen ook delen? Laat het ons weten.

image1.png

 

 

 

 

Clemmy, Ewout en André

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − 3 =

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

    Courageous Teaming respecteert jouw privacy die valt onder de GDPR/AVG.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.