Als je met de neus in de soep zit, dan proef je de soep niet meer

Te gast is Jos Kusters, gemeentesecretaris en algemeen directeur bij de gemeente Gulpen-Wittem. Een interessante kerel die vooral aan collega directeuren wil meegeven dat je moed met een d schrijft en niet met een t. En haarfijn uitlegt hoe je creativiteit in je organisatie prikkelt. Een mooi gesprek tussen drie heren, op de huid gezeten door een moderator die het allemaal precies wil weten.

Luistertijd: 17 min

Let’s talk

Goed, André en Ewout zitten na gedane arbeid in de auto op de terugweg naar het zuiden en er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Er is goed gewerkt, de mannen zijn moe. En ja hoor, dan gaat het mis. Gedoe, gefrons, woorden, strijd. Het komt deze reis niet meer goed. Ze slapen er slecht van en dan komt het moment dat ze elkaar weer tegenkomen op kantoor.
Herkenbaar?
Ewout en André gaan diep in deze podcast om te helder te analyseren wat er gebeurde. De belofte luidde: het zal gênant worden, maar laten we de voorkeur geven aan die andere belofte, aan het einde: gedoe is ook een beetje normaal.

Luistertijd: 11 min

Het moed rijpen

Goed nieuws! Het ging weer niet van een leien dakje bij de mannen van Courageous teaming afgelopen week; uiteraard de beste receptuur voor een podcast. ‘Mag ik non de jus zeggen’, vraagt André zich hardop af. Nee, dat mag niet. En potverdorie ook niet, Ewout. Tegenwoordig zeggen we shit en fuck.
Bijvoorbeeld als we bij het bowlen voor een strike gaan en we teleurgesteld afdruipen omdat er nog vier kegels overeind staan. Iedereen heeft het meegemaakt, je hebt je kont nog niet gekeerd of er vallen er toch nog drie om. Oftewel, soms duurt het even voordat je iets in beweging krijgt…

Luistertijd: 8:30 min

Moed loont

Preview Emile
Altijd fijn als André de wanhoop nabij is want dat levert behalve een goed verhaal ook altijd iets te overpeinzen op. Als Ewout en Patrick niet aan de zijlijn stonden te zuigen zou je waarlijk denken dat André bij tijd en wijle zijn eigen psycholoog is.
Mooi dat jullie nog eens helder uitleggen waar het op aankomt als er moed geboden is. En waarom Mathijs de Ligt een mentale topper is.

Luistertijd: 9 min

Van achteren kijk je de koe in de kont

Een dag waarop goed bedoelde suggesties van de één, ongepast waren voor de ander. Terwijl een dag later die goed bedoelde suggesties door de ander omarmt worden.

Timing is allesbepalend: voor- of achter-af zijn er wezenlijk andere behoeften.

Luistertijd: 9 min
 
De preview van Emile: “Hee mannen, goed om even de actualiteit op te pikken via Frank de Boer. Merk dat ik de derde partij een beetje mis, dus klant/opdrachtgever als aanjager voor het gesprek maar dat hoeft niet altijd en hier is ie ook niet nodig, prima zo!”

Het goede aanmaakblokje

Stel je bent gastheer op een feestje, iedereen danst met een glas in de hand en is gelukkig en blij. Tot iemand je op de schouder tikt, zich voorstelt als de Bob en je vraagt waarom er geen frisdrank is.

Hoe gaan we om met emoties, hoe houden we die onder controle en kunnen we die inzetten om de omgang met anderen te verbeteren…

Luistertijd: 9 min

Houden van de dwarsligger

Vreugdevolle afsluiting van een traject. Mooie stappen gezet. Het afsluitende feest is in volle gang terwijl we samen de successen en lessen ophalen… totdat Bob het feestje komt verpesten.
Of toch niet……? Is het niet juist Bob die vandaag waarde komt brengen? De party-pooper die het groepsdenken doorbreekt. Die benoemt wat anderen ook aanvoelen maar misschien nog niet weten hoe het te verwoorden.
Is Bob het bewijs van de gerealiseerde groei van het team?

Luistertijd: 10 min

De teleurstelling

Ons moment van de week gaat deze keer over een grote teleurstelling en een diepe wens.

Het gaat over samen winnen en verliezen.
Over eerst naar jezelf kijken in de samenwerking met anderen.

En de oproep om ‘het omgaan met teleurstellingen’ te zien als een training voor jezelf.
Een training die behalve uit reflecteren vooral bestaat uit doen.

Luistertijd: 13 min

Druk, uit het lood geslagen, compassie ….

Deze week nemen we onszelf scherp op de korrel door terug te blikken op onze ervaringen van de afgelopen week.
Over wat druk met ons doet, over in de kramp schieten en uit het lood geslagen worden, over elkaar teleurstellen en over niet voldoen aan de verwachtingen van een gerespecteerde klant.
En waarom je wat vaker naar de lucht mag kijken en andere  praktische tips voor jullie maar ook voor onszelf ☺️
En dat alles op de door ons zo kenmerkende luchtige toon…

Luistertijd: 13 min

Van afbreken naar opbouwen

Hoe krijg je jezelf en elkaar in de opbouwende modus?
Wat kun je doen wanneer je destructief gedrag bij jezelf of je teamgenoten ervaart? Wanneer je ziet dat er vooral benoemd wordt wat er niet kan of fout gaat? Wanneer er vooral negativiteit gebracht wordt en het even niet lukt samen de blik vooruit te richten. 
In deze podcast bespreken we de waarde van negatieve emoties als angst, boosheid en teleurstelling, en wat je kunt doen om die waarde in het belang van de samenwerking te benutten?

Luistertijd: 13 min

 

De paradox van eigenaarschap

Hoe creëer je meer eigenaarschap in je organisatie of team? 
In deze podcast bespreken we de ‘neem toch eigenaarschap – paradox’ die dat uitdagend maakt.
Wat zet je voorop eigenaarschap of dat het precies gebeurt zoals jij het wilt? En, wat kun je praktisch doen om ondanks die uitdaging toch meer eigenaarschap te stimuleren?

Luistertijd: 9 min

COVID KANSEN: ZINVOL WERK EN GEMOTIVEERD SAMENWERKEN

Max Wildschut, evolutionair psycholoog, vertelt waarom informeel ongericht contact tussen collega’s bij de koffieautomaat essentieel is. Wat de impact is van het missen van oogcontact en lichaamstaal tijdens digitale vergaderingen. Maar ook welke kansen de huidige Covid tijd ons biedt om anders naar ‘zinvol werk’ te kijken en hoe we ons werk straks anders kunnen organiseren zodat er meer gemotiveerd samenwerken ontstaat.

Eindejaarspodcast

Wat was 2020 voor jaar voor ons? Hoe hebben wij het ervaren? Welke momenten sprongen er voor ons echt uit? Wat hebben we geleerd? Wat hebben we gemist? En, hoe kijken we vooruit naar 2021? 

Dit keer interviewen wij (Ewout & André) elkaar. We reflecteren op 2020, op tegenslagen, op persoonlijke veranderingen en om bovenal hoopvol te blijven. We delen onze inzichten en horen graag meer over die van jou.

 

Ct teaming in covid tijd

Trailer

We werken meer vanuit thuis. Wat is de impact op samenwerking? Hoe beïnvloedt dit het gezamenlijk leren? 
In ieder aflevering gaan André & Ewout in gesprek met een gast over zijn of haar ervaringen en inzichten.

 

Feedback is fijn en pijnlijk, het doel is motiveren en leren

We hebben onze eerste podcast gepubliceerd en jullie om feedback gevraagd. Dank voor jullie oprechte feedback. Het motiveert ons er mee door te gaan en geeft ons waardevolle inzichten hoe te verbeteren. Echte goede feedback is fijn als het in lijn is waar je op hoopt en pijnlijk wanneer je iets verteld wordt wat je liever niet hoort. Makkelijk gezegd, maar alleen wanneer je naar beide echt kunt luisteren word je steeds beter. Luister naar deze podcast om te horen of het ons gelukt is! Ook nu weer stellen we jullie feedback op prijs.

 

 

 

 

 

Wim Bovendeur, directeur Rivieren en Dijken bij Boskalis, vertelt over zijn ervaringen met het acquireren, voorbereiden en uitvoeren van grote bouwprojecten op de Nederlandse markt tijdens Covid tijd. Over drie spanningsvelden waarvan de Covid tijden het overbruggen uitdagender en dus leerzamer maken. De kloof tussen binnen en buitenwerk. De kloof tussen publieke opdrachtgevers en private aannemers. De kloof tussen hoofdkantoor en de projecten. 

Marc Roelands, business directeur DSM Resins, vertelt over zijn ervaringen met het leidinggeven aan een internationaal team nu we meer thuiswerken. Over de voordelen en kansen die het biedt voor een gelijkwaardige samenwerking, maar ook over de beperkingen die hij ervaart en hoe hij daarmee omgaat.

 

Introductie

Een korte introductie over Courageous teaming en de podcast door André & Ewout.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

    Courageous Teaming respecteert jouw privacy die valt onder de GDPR/AVG.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.