We praten je even bij

In onze podcasts proberen we uit te leggen hoe wij denken en werken door in alle openheid onze spannende en betekenisvolle momenten te bespreken. Datgene wat vaak niet gezegd wordt op tafel leggen in de hoop dat wij zelf nog scherper krijgen waarom we welke beslissingen nemen, zodanig dat we ook onze luisteraars aan het denken zetten.

Elke podcast wordt ingeleid door Emile Hollman, schrijver, journalist en docent.



Image

Het belang van goed afsluiten

Een poos geleden belde Ewout om even te sparren over de podcast van Courageous teaming. In drie jaar maakte het team 61 podcasts die 3194 keer langer dan een minuut werden gestreamd. Hoe nu verder? Ik onderbrak hem nogal abrupt in zijn verhaal en waagde een antwoord te geven op de vraag die hij nog moest stellen: bij twijfel stoppen.

Dus gaat u aanstonds de laatste aflevering beluisteren, in de oude vertrouwde setting, met Ewout, André en Patrick. Hoor hoe ze lekker ontspannen, bij wijze van spreken met de voeten op tafel, terugkijken op een sterk staaltje zoeken naar zelfreflectie in audio. Over kiezen van moed gesproken.

Daarbij: de prestatie mag van mij met een strik eromheen het archief in onder de noemer 'tijdsbeeld bedrijfsleven 2020-2023'.

En toch. De laatste podcast dateert van eind augustus. Ik betrap me erop dat ik ze gemist heb, die zoekende mannen die zich kwetsbaar tonen en zo gretig zijn om de waarheid op te duikelen. Voor mij eigenlijk geen twijfel, ze hadden gewoon door kunnen gaan. U kunt ze gerust gaan spammen en stalken, maar als je goed luistert naar de belofte, helpt een beetje geduld misschien ook.

Luistertijd: 18:34 min

In gesprek met Erik de Haan over de zin van teamcoaching

André en Ewout kwamen hem tegen op de School of Life en strikten hem voor deze nieuwe podcast. Erik de Haan is directeur van het Ashridge’s Centre for Executive Coaching in Engeland en tevens verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij geldt als wetenschappelijk expert op het gebied van coachen van leiders, teams en organisaties en publiceert daar met gezag over. Teamcoaching, zo vertelt hij, is een relatief jong vakgebied (vanaf 2003) maar blijkt ook lastig te onderzoeken en samen te vatten. Maar samen komen ze verrassend snel tot de kern en die heeft alles te maken met de mogelijkheid tot reflectie. Teams die de kunst van reflectie verstaan, komen sneller tot innovatie en aansprekende productie. De Haan komt met een hoogst interessant voorbeeld: de legerleiding in de Oekraïne…. 

Luistertijd 15:25 min

Wat doe jij om schoon te blijven?
Image

In gesprek met Arend Ardon

Arend Ardon van The Change Studio houdt Ewout en André in deze podcast een mooi voorbeeld van het fenomeen onderstroom voor. Er is een feestje waar niemand de afwezigheid van tante Marie ter sprake durft te brengen. Behalve ome Karel die daarvoor de fijngevoeligheid mist. Hij krijgt geen respons en het feestje blijft gezellig.

Als je zo’n onderstroom in een overleg of groter – in een organisatie - mist, dan heb je een vet probleem. Dus, zegt Ardon: ga op zoek naar de bron van de weerstand, maak die bespreekbaar. Want alles wat je wegdrukt, komt terug. Maar had Ewout niet begrepen dat alles wat aandacht krijgt juist groeit? ‘Ingewikkeld hè’, zegt Ardon, ‘dat spreekt mijn verhaal tegen, maar niet als het om de onderstroom gaat.’ U begrijpt het, de mannen betreden de diepte. Gaat u mee?

Luistertijd: 20:57 min

Interview met Rico Schuijers

André en (vooral) Ewout hebben al vaker interessante vergelijkingen gemaakt tussen topsport en leiding geven. In deze podcast gaan ze hierover nog meer de diepte in. Met dank aan sport- en prestatiepsycholoog Rico Schuijers die ze interviewen.

Welk gesprek voer je met jezelf voordat je een prestatie van formaat moet leveren? ‘Ik mag geen fouten maken’ zal je niet echt helpen. Schuijers geeft op een heldere manier inzicht in hoe je je mindset kunt veranderen of je gedachten kunt parkeren. Wat kun je doen in geval van spanning of wanneer je gegijzeld wordt door je emoties? ‘Als het hart het overneemt, houdt het helder denken op’, zegt Rico Schuijers. Dus: ‘Eerst ademen en dan de rest.’

Een podcast om ergens te parkeren en later nog eens te beluisteren.

Luistertijd 24:17 min

Wat doe jij om schoon te blijven?

Interview met Marijke Spanjersberg

Al zo’n veertig jaar verdien ik (Emile Hollman, red.) mijn brood en wijn met lezen en schrijven, maar het woord tussentaal is me nooit ter ore gekomen. Hulde voor woordschepper Marijke Spanjersberg die het in deze podcast van Courageous teaming uit de doeken doet. Veel kwesties en problemen in ons dagelijks leven ontstaan in taal, dus lijkt het logisch om taal ook in te zetten om deze weer recht te zetten of op te lossen. Om elkaar te helpen, het collectief te versterken of om – een hele mooie – een probleem zachter te maken.

Een gesprek over Ajax, spelregels, stille mensen en de leugen van een woord dat we niet tot de tussentaal mogen rekenen: eigenaarschap.

Luistertijd 24:09 min

Wat doe jij om schoon te blijven?
Image

Podcast: under construction - coming soon

Jaren geleden interviewde ik (Emile Hollman, red.) Stefan Brijs op de Boekenbeurs van Antwerpen. Omdat het niet de eerste keer was dat we elkaar ontmoetten, reserveerde hij een tafeltje voor twee in het aanpalende restaurant zodat we rustig konden praten over zijn nieuwe boek "Post voor mevrouw Bromley". Enfin, ik nam het gesprek op zodat we ook op ons gemak een vorkje konden prikken. Diezelfde avond nog kroop ik achter mijn laptop om alvast te beginnen met het uittikken van de band. Daar stond tot mijn grote ontzetting niets op. Ook de test die ik had gedaan: spoorloos.

Ik moest er weer aan denken toen Ewout deze week appte. Hij dacht dat het gesprek dat hij en André zouden voeren met sportpsycholoog Rico Schuijers wel een keer zonder anchorman en technicus Patrick kon – die was verhinderd. Ewout negeerde een zeker voorgevoel, zette de microfoon open en ze voerden een puik gesprek over nota bene mentale kracht. Maar – u voelt hem al aankomen – er zat een echo op het geluid waar ze in de Alpen van gaan jodelen. Uiteraard waren de grappen over de symboliek in deze niet van de lucht. André citeerde met een grote grijns op zijn smoel Herman Finkers: ‘De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door’.

Ik trok destijds nog een heel verhaal uit mijn geheugen, dat ik voor de zekerheid toch maar voorlegde aan de schrijver. Voor een podcast zal dat niet werken; toch gaat hij er, met enige vertraging komen, mét Rico Schuijers, in de rebound.
Het zal vast ergens goed voor zijn geweest. U hoort van ons.

Image

Interview met Ewout Boogaard

Ewout Boogaard, u kent hem inmiddels, is specialist samenwerking. Patrick en André interviewen hem in deze podcast over zijn specialisme. Natuurlijk, samenwerking is een hoop gedoe, mind you, maar waarom moet dat eigenlijk en hoe kun je ervoor zorgen dat mensen door samenwerking boven zichzelf uitstijgen?

Volgens Ewout zouden samenwerkingen veel vaker voortijdig gestopt moeten worden. Is het beter elkaar uit het lijden te verlossen. Samenwerking, legt hij uit, is per definitie paradoxaal; is een oplossing voor complexiteit want als je het alleen zou kunnen waarom zou je dan gaan samenwerken? Dus hebben we elkaar nodig, toch is in een team functioneren niet per se eenvoudig. Dat kan spanning oproepen en precies in die consternatie ziet Ewout goud blinken.

Luistertijd: 21:04 min

De verdere avonturen van Rob-Jan Venhuizen

Rob-Jan Venhuizen stapte uit zijn comfortzone en ging naar Roemenië om daar CEO van een chemische fabriek te worden. Begin dit jaar maakten André en Ewout een podcast over hem en komen nu bij hem terug om te zien hoe het gaat. De kunstmestfabriek ligt grotendeels plat, de energiecrisis raakt ook Roemenië keihard, maar Venhuizen spreekt vooral over verrassing, verwondering en dankbaarheid.

Sinds kort is hij verhuisd van een groot kantoor naar een glazen hok bij de trap, waar iedereen gemakkelijk binnenvalt met vragen of om een praatje te maken. Dat helpt, want communicatie blijkt van eminent belang in een nieuwe wereld. Soms moeten grote woorden en gebaren met handen en voeten aan de man worden gebracht; ze maken de CEO dankbaar; zo maakt hij werkelijk contact.

Luistertijd 22:33 min

Wat doe jij om schoon te blijven?

Ct praat door met Riks Ytsma

Op de valreep van het jaar nog een boodschap van Riks Ytsma voor werkgevers en ondernemers: vraag af en toe eens aan je collega’s en werknemers of zij grensoverschrijdend gedrag ervaren in hun werkomgeving. Dus: niet wachten op een melding bij commissie of consulent maar zelf op zoek gaan.

Ytsma, te gast in de nieuwe podcast van Ewout en André, is een autoriteit op het gebied van sociale veiligheid en grensoverschrijdend gedrag. ‘Ben ik nou degene die zo slim is of ben jij nou zo dom’, riep Louis van Gaal op een persconferentie tegen journalist Ted van Leeuwen. Kan dat? Valt het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk te relativeren als je de torenhoge druk in ogenschouw neemt?

Samen betreden ze het schemergebied van wat nog betamelijk is in de omgang en wat beslist niet. Wat is grijs, wat is zwart? Een zeer relevante vraag als je weet dat één op de twee vrouwen en één op de vijf mannen zich seksueel geïntimideerd voelt op de werkvloer.

Luistertijd 20:46 min

Wat doe jij om schoon te blijven?
Image

Ct praat door

En zo kon het gebeuren dat opeens heel Nederland de mond vol had over leiderschap. Meer bepaald over dat van programmamaker Matthijs van Nieuwkerk. Hij maakte topprogramma’s met zijn redactie maar op het slagveld dat hij en zijn eindredacteuren achter liet, likken collega’s tot op de dag van vandaag hun diepe wonden. Hoe voorkom je dat de organisatie zo uit de hand kan lopen? Ewout, André en Patrick geven er in deze podcast duiding aan. Over leiderschap, persoonsverheerlijking, druk, verbale kwaliteiten, veranderende normen en reflectie.

Luistertijd: 14:20 min