We praten je even bij

In onze podcasts proberen we uit te leggen hoe wij denken en werken door in alle openheid onze spannende en betekenisvolle momenten te bespreken. Datgene wat vaak niet gezegd wordt op tafel leggen in de hoop dat wij zelf nog scherper krijgen waarom we welke beslissingen nemen, zodanig dat we ook onze luisteraars aan het denken zetten.

Elke podcast wordt ingeleid door Emile Hollman, schrijver, journalist en docent.



Interview met Marijke Spanjersberg

Al zo’n veertig jaar verdien ik (Emile Hollman, red.) mijn brood en wijn met lezen en schrijven, maar het woord tussentaal is me nooit ter ore gekomen. Hulde voor woordschepper Marijke Spanjersberg die het in deze podcast van Courageous teaming uit de doeken doet. Veel kwesties en problemen in ons dagelijks leven ontstaan in taal, dus lijkt het logisch om taal ook in te zetten om deze weer recht te zetten of op te lossen. Om elkaar te helpen, het collectief te versterken of om – een hele mooie – een probleem zachter te maken.

Een gesprek over Ajax, spelregels, stille mensen en de leugen van een woord dat we niet tot de tussentaal mogen rekenen: eigenaarschap.

Luistertijd 24:09 min

Wat doe jij om schoon te blijven?
Image

Interview met Ewout Boogaard

Ewout Boogaard, u kent hem inmiddels, is specialist samenwerking. Patrick en André interviewen hem in deze podcast over zijn specialisme. Natuurlijk, samenwerking is een hoop gedoe, mind you, maar waarom moet dat eigenlijk en hoe kun je ervoor zorgen dat mensen door samenwerking boven zichzelf uitstijgen?

Volgens Ewout zouden samenwerkingen veel vaker voortijdig gestopt moeten worden. Is het beter elkaar uit het lijden te verlossen. Samenwerking, legt hij uit, is per definitie paradoxaal; is een oplossing voor complexiteit want als je het alleen zou kunnen waarom zou je dan gaan samenwerken? Dus hebben we elkaar nodig, toch is in een team functioneren niet per se eenvoudig. Dat kan spanning oproepen en precies in die consternatie ziet Ewout goud blinken.

Luistertijd: 21:04 min

De verdere avonturen van Rob-Jan Venhuizen

Rob-Jan Venhuizen stapte uit zijn comfortzone en ging naar Roemenië om daar CEO van een chemische fabriek te worden. Begin dit jaar maakten André en Ewout een podcast over hem en komen nu bij hem terug om te zien hoe het gaat. De kunstmestfabriek ligt grotendeels plat, de energiecrisis raakt ook Roemenië keihard, maar Venhuizen spreekt vooral over verrassing, verwondering en dankbaarheid.

Sinds kort is hij verhuisd van een groot kantoor naar een glazen hok bij de trap, waar iedereen gemakkelijk binnenvalt met vragen of om een praatje te maken. Dat helpt, want communicatie blijkt van eminent belang in een nieuwe wereld. Soms moeten grote woorden en gebaren met handen en voeten aan de man worden gebracht; ze maken de CEO dankbaar; zo maakt hij werkelijk contact.

Luistertijd 22:33 min

Wat doe jij om schoon te blijven?

Ct praat door met Riks Ytsma

Op de valreep van het jaar nog een boodschap van Riks Ytsma voor werkgevers en ondernemers: vraag af en toe eens aan je collega’s en werknemers of zij grensoverschrijdend gedrag ervaren in hun werkomgeving. Dus: niet wachten op een melding bij commissie of consulent maar zelf op zoek gaan.

Ytsma, te gast in de nieuwe podcast van Ewout en André, is een autoriteit op het gebied van sociale veiligheid en grensoverschrijdend gedrag. ‘Ben ik nou degene die zo slim is of ben jij nou zo dom’, riep Louis van Gaal op een persconferentie tegen journalist Ted van Leeuwen. Kan dat? Valt het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk te relativeren als je de torenhoge druk in ogenschouw neemt?

Samen betreden ze het schemergebied van wat nog betamelijk is in de omgang en wat beslist niet. Wat is grijs, wat is zwart? Een zeer relevante vraag als je weet dat één op de twee vrouwen en één op de vijf mannen zich seksueel geïntimideerd voelt op de werkvloer.

Luistertijd 20:46 min

Wat doe jij om schoon te blijven?
Image

Ct praat door

En zo kon het gebeuren dat opeens heel Nederland de mond vol had over leiderschap. Meer bepaald over dat van programmamaker Matthijs van Nieuwkerk. Hij maakte topprogramma’s met zijn redactie maar op het slagveld dat hij en zijn eindredacteuren achter liet, likken collega’s tot op de dag van vandaag hun diepe wonden. Hoe voorkom je dat de organisatie zo uit de hand kan lopen? Ewout, André en Patrick geven er in deze podcast duiding aan. Over leiderschap, persoonsverheerlijking, druk, verbale kwaliteiten, veranderende normen en reflectie.

Luistertijd: 14:20 min