We praten je even bij

Archief 2021-1

In onze podcasts proberen we uit te leggen hoe wij denken en werken door in alle openheid onze spannende en betekenisvolle momenten te bespreken. Datgene wat vaak niet gezegd wordt op tafel leggen in de hoop dat wij zelf nog scherper krijgen waarom we welke beslissingen nemen, zodanig dat we ook onze luisteraars aan het denken zetten.

Elke podcast wordt ingeleid door Emile Hollman, schrijver, journalist en docent.Image

Kerst 2022?

Wat gaan de mannen van Courageous teaming ons komend jaar brengen in hun podcast? In deze aflevering denken ze daar hardop over na waarbij ze uiteraard rekening houden met de omstandigheden waarin we ons allen bevinden. Schijnbaar achteloos maakt Ewout melding van een boekje waarin hij steevast voor het slapen gaan drie dingen noteert die hem buitengewoon bevielen aan de dag. Wauw. André pakt de concentratie ’s morgens voor hij op de dagelijkse trein stapt. Patrick - altijd op weg naar Brad Pitt - is de wandelende denker. Zo pogen ze vat te krijgen op wat er werkelijk toe doet. Laat ze zelf maar vertellen waar ze ons luisteraars willen brengen, al verklap ik met plezier de belofte alvast: we gaan er lol aan beleven in 2022.

Luistertijd: 11:28 min

De degens kruisen

Laten we het een moedig duel op inhoud noemen, deze nieuwe podcast van Courageous Teaming. Gelukkig verandert de rol van Patrick alleen in naam: we stellen hem aan als secondant. De inzet: uit te vinden waar Ewout en André voor staan. Dat komt zo. De meeste mensen deugen, een titel van Rutger Bregman, geldt al heel lang als oneliner van het jaar. Je kunt de botten van Nicolló Machiavelli horen klepperen in de Romeinse Santa Croce–basiliek. Want die maakte naam met zijn sombere inschatting over de goedertierenheid van de mens. De posities worden bepaald: Ewout kiest voor Bregman en John Locke, André maakt een buiging voor de oude Machiavelli. En dan trekken ze de degens. Er vloeien geen tranen, er vallen geen doden en Patrick hoeft niemand ter verantwoording te roepen. Valt er dan niets te smikkelen? Wel degelijk. ‘Waarom zou ik steeds willen bewijzen dat ik de beste ben, als ik dat ook kan bewijzen door samen te werken?’

Luistertijd: 13:51 min

Image
Image

Waar sta ik voor? Hier sta ik voor!

Anchorman Patrick is al helemaal in de kerstsfeer als hij vraagt naar de belofte van de week, Urbi et Orbi van Courageous Teaming. En hij wordt nogal op zijn wenken bediend. Want Ewout en André hebben de belangrijkste wedstrijd van het jaar verloren, zijn onderuit gehaald en afgedroogd. ‘Een ijskoude douche’, zegt Ewout. Er is schaamte, er is twijfel, er is teleurstelling. Maar dat is niet de boodschap aan de stad en de wereld. Want the day after, tijdens de rouwverwerking, staat de projectleider op en maakt een weergaloze vergelijking met Het Weekend van Max: op een jury heb je geen invloed en we staan voor wat we doen. Over kiezen van moed en werken in teams gesproken…

Luistertijd: 12:07 min

Praktische Filosofie

Veertig weken lang zitten André en Ewout vrijwillig aan de laptop gekluisterd teneinde bijgespijkerd te worden op het vlak van de filosofie. Pittige kost van (vooral) jongens die zwaar op de hand zijn, zou je denken.
Ewout en André hebben nog een lange weg te gaan maar in deze podcast proberen ze bij elkaar al voorzichtig af te tasten wat de stoïcijnen of de taoïsten hen brengen. Zeker, de dingen van meerdere kanten bekijken, verrijkt. Da’s een open deur allicht maar het is al heel wat waard je dat te realiseren. Wat hebben we er praktisch aan, vraagt André zich af. Ewout spreekt van rekoefeningen voor de geest en beaamt André’s inschatting dat het hem ‘luchtiger’ in zijn hoofd heeft gemaakt. Dat mag een verrassende conclusie heten. Niks zwaar op de hand. ‘Dompel je eens onder in een andere filosofie’, zegt André.
‘Dat levert vrijheid en speelruimte op’.

Luistertijd: 11:10 min

Image
Image

Nu is de tijd om in beweging te komen

Van de badkamer in huize Wouters in de vorige podcast, geraken we deze editie in de garage van huize Boogaard. Maar niet nadat we André eerst hebben horen zeggen dat het een tijd is om depressief van te worden. Weer nieuwe maatregelen, weer alles omgooien, weer de wereld op afstand houden. Ewout stond al op het punt om de boel een paar maanden in het slot te gooien toen hij de energie vond om er alsnog een slinger aan te geven. De boodschap: verzorg jezelf! En dus kregen André, moderator Patrick en loopmaatje een uitnodiging voor een bezoek aan zijn garage. Niet om een Porsche, Ferrari of een nieuwe racefiets te komen strelen maar voor een heuse work out. ‘Als ik alleen al denk aan een sportschool, dan word ik depressief’, verklapt Patrick in deze podcast. Maar zijn standaard smoes – te druk – ging niet meer op. Na afloop houdt Ewout zelf het scorebord in de lucht: fitter (check) lichter (check) meer lucht (check) meer ruimte in je hoofd (check). Wat trouwens nog steeds geen excuus is om woorden als ‘holistisch perspectief’ in de mond te nemen, allez, het is hem vanwege deze positieve bijdrage in barre tijden vergeven

Luistertijd: 12:40 min

Boem of BOB

De tamelijk impertinente vraag die blijft liggen na het beluisteren van de nieuwste podcast van Courageous teaming luidt: Hoe groot zijn de tegels in de badkamer van huize Wouters?
Dat komt zo.
Vanwege COVID moeten de mannen samen met een managementteam een besluit nemen over een tweedaagse sessie. Ze maken zoals dat heet een rondje langs de velden maar er komt onverwacht veel verkeer van rechts. Er is teleurstelling over alle ingestoken energie die verloren dreigt te gaan. Dan trekt Ewout de boel weer vlot. André spreekt van een snoeimooi moment en wijsheid die op een tegel kan: ‘Als je onderdeel bent van een groep, moet je af en toe bereid zijn om mee te gaan op de hele sterke behoeftes van anderen.’
Trek daar maar een plavuis voor uit.

Luistertijd: 13:00 min

Image
Image

Wie zijn wij?

Elke keer als we over onszelf praten, trakteren we onszelf op een shotje endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Het moet een gelukzalige bijeenkomst zijn geweest waarin anchorman Patrick, Ewout en André de tijd nemen om stil te staan bij hun eigen drijfveren en wat hen bindt. Waarom doen ze wat ze doen? Wat is moed? En wie is er nou precies moedig? Het levert een paar ravissante quotes op. ‘Moed betekent het risico durven nemen om jezelf en de relatie met je cliënt op het spel te zetten.’ En eindelijk leren we ook Patrick wat beter kennen. Wat hij daar zegt over oprechte nieuwsgierigheid blijkt het ultieme bindmiddel voor deze gesmeerd lopende audio-troyka.

Luistertijd: 20:00 min

Bezint eer gij begint

Ewout zit in quarantaine en André heeft net de marathon van Rotterdam gelopen. Dat heeft zo zijn consequenties voor een klus waar ze samen aan moeten staan. ‘We hebben nog nooit zo goed samengewerkt’, grijnst André van oor tot oor maar uiteraard vooral achteraf. In deze podcast proberen ze te analyseren hoe dat kan. Tipje van de sluier? Door grote vragen te stellen….

Luistertijd: 11:00 min

Image
Image

Van praten naar doen

En toen kwam de dag dat de geachte André Wouters in alle vroegte boven op een berg als een bezetene boem boem begon te doen door met een pollepel op een emmer te slaan. Liep het een beetje uit de hand tijdens carnaval? Nee, er is sprake van feest noch alcohol. Dan is ie definitief van het padje af, zou u kunnen concluderen. Dit evenmin; hij en handlanger Ewout leggen in deze podcast uit waarom ze zo mensen juist op of terug naar het padje willen krijgen. Soms, leggen de mannen uit, moet je even stoppen met praten en iets gaan ondernemen. Een dieptebommetje gooien heet dat dan. Ofwel mensen blinddoeken en hen vragen de weg naar het geluid te volgen. Voorbij elke comfortzone. De een gaat voetje voor voetje, de ander stapt onverschrokken de berg op, anderen zoeken steun bij elkaar; niemand heeft controle. Wat dat oplevert? In elk geval een podcast die het beluisteren waard is.

Luistertijd: 13:00 min