We praten je even bij

Archief 2022-2

In onze podcasts proberen we uit te leggen hoe wij denken en werken door in alle openheid onze spannende en betekenisvolle momenten te bespreken. Datgene wat vaak niet gezegd wordt op tafel leggen in de hoop dat wij zelf nog scherper krijgen waarom we welke beslissingen nemen, zodanig dat we ook onze luisteraars aan het denken zetten.

Elke podcast wordt ingeleid door Emile Hollman, schrijver, journalist en docent.



Het stellen van doelen en het voorbereiden van een activiteit (deel 2)

De ‘jonge goden’ André en Ewout en hun kameraad Matty doen mee aan de marathon van Rotterdam. Een buiging is hier allicht op zijn plaats. Met enige verbazing verneemt André de bepaald scherpe tijd die Ewout in gedachten heeft. Helaas, de mannen halen de Coolsingel maar gaan helemaal naar de knoppen. In tegenstelling tot beide vrouwen in het gezelschap die met veel plezier en een fijn gevoel de finish halen. In deze podcast gaat het over voorbereiding en doelen. Patrick, André en Ewout over ambitiedoelen, leerdoelen, procesdoelen, samenwerkdoelen, resultaatdoelen, prestatiedoelen. Oh ja, en wensen.

Luistertijd: 10:36 min

De dood; hoe ga je ermee om?
Image

Het stellen van doelen en het voorbereiden van een activiteit (deel 1)

André en Ewout nodigen anchorman Patrick, uiteraard ook coach, uit om samen met hen een klus te doen. Is het behalve met nieuwsgierigheid ook enige jaloezie  dat André constateert dat Patrick verrassend weinig voorbereiding nodig heeft om de klus te klaren? Sterker nog, hij kreeg er applaus voor. Het brengt de mannen tot de vraag: Wat is een goede voorbereiding? Patrick, de nuchterheid zelve, onthult zijn geheim en relativeert zijn succes: als je een groep in gesprek kunt krijgen moet het al raar lopen wil er niets gebeuren.

Luistertijd: 12:02 min

De dood; hoe ga je ermee om?

Iedereen zal het een keer voor de kiezen krijgen: je leeft je leven en opeens valt de hemel op je kop. Of blijkt de grond onder je voeten wankel. De dood nadert, je ziet hem niet, je voelt hem in alles. Dezer dagen houdt hij zich op in de buurt van Andrés vader.

‘De dood, praat erover, niet erover heen’, roept Stichting Sire al weken door de ether. De boodschap is aan André en Ewout wel besteed. Want hoe doe je dat, hoe kun je oog hebben voor pijn en kwetsbaarheid en tegelijk je werk blijven doen? En dan die prachtige vraag van Patrick daar nog bovenop: ‘Leren jullie nog wat over elkaar?’

Luistertijd: 14:11 min

De dood; hoe ga je ermee om?
Ik ben filosoof en ik word filosoof

Ik ben filosoof en ik word filosoof

‘Ik ben filosoof en ik word filosoof.’ Zo’n uitspraak kan uiteraard alleen maar uit de mond van een filosoof komen. In dit geval komt hij over de lippen van filosoof Saskia van der Werff. Ewout en André volgden veertig weken lang een cursus over Grote Denkers, zij was een van de gastdocenten. ‘Soms kwamen de filosofielessen neurologisch wel bij me binnen’, verklapt André in de jongste podcast van Courageous teaming, ‘maar ik kon er niet altijd betekenis aan geven.’ Vandaar dat Saskia te gast is. Om uit te leggen hoe oosterse filosofie het leven hier kan verrijken. Gelukkig zijn de mannen wakker en proberen ze Saskia’s bespiegelingen concreet te maken. Wat doen de Chinese leiders met het gedachtengoed van Confucius? En wat betekent zekerheid als de werkelijkheid om je heen voortdurend verandert?

We willen jou als luisteraar graag oproepen om (met ons) te delen wat het andere perspectief is dat je hebt gehoord. Op welke manier heeft het je geraakt en aan het denken gezet?

Luistertijd: 20:23 min

Coach Guide

Stel: je hebt al een jaartje of acht een bedrijf met zijn tweeën en een van de partners vindt het tijd worden om de werkwijze eens duchtig te boekstaven. Hij mikt er zijn ziel en zaligheid in alsmede kostbare kantoortijd en dan is de dag aanstaande dat hij het bij de partner op tafel zal leggen. Het zit de schrijver, die wij herkennen als Ewout, de avond van te voren niet helemaal lekker. Want met die Wouters weet je het maar nooit. Mietje, schampert zijn lief, wees moedig en breng je principes in praktijk: leg je onzekerheden ernaast.

Veel mensen kunnen zich wel iets voorstellen bij dit verhaal. En luister hoe het afloopt. Onder de bezielende leiding van Patrick tasten Ewout en André hun ego’s af. En leggen dus uit hoe iets van de één ook iets van de ander kan worden.

Luistertijd: 12:51 min

Ct coach guide
https://courageousteaming.com/wp-content/uploads/2022/04/PC-09-Verbinden.jpg

Hoe kunnen we dit met elkaar verbinden?

Heerlijk. Onze mannen gaan op pad met een plan. Een plan dat nauw luistert en tijd vraagt. En dan verdampen de minuten bij de koffieautomaat. Tien minuten, kwartier, half uur. Pas dan zwaait de deur eindelijk open. Er komt hen een ijzige kou tegemoet. Je weet wel, schetst André, alsof je binnenkomt bij een echtpaar waar net woorden zijn geweest. Verkeer van rechts, noemt Ewout dat.

Oftewel, zinloos om je programma af te draaien alsof er niets aan de hand is. Maar daar denkt André anders over, die steekt van wal terwijl Ewout een what the fuck inslikt. De een wil het over inhoud hebben, de ander over gedrag. Zonder wrijving geen glans, haalt Patrick de schouders op.

Maar dan is de analyse al ingezet. Luister maar.

Luistertijd: 13:08 min

De avonturen van....

Rob-Jan Venhuizen maakte carrière in de chemische industrie. Op zijn 57-ste besloot hij tot een totale reset. Hij emigreerde met zijn vrouw Anna naar Roemenië.
In deze podcast onderzoeken Ewout, André en Patrick hoeveel moed daar voor nodig is. Beginnen met een schone lei is Rob-Jan beter bevallen dan hij ooit voor mogelijk had gehouden. Afgezien van een mooi inzicht wat er komt kijken bij zo’n keuze, levert deze podcast ook een nieuw woord op: moed-inflatie.
En een behartenswaardige aanbeveling: heb je nog dromen die je niet hebt waargemaakt, pak die dan op en schrik niet van een paar hobbels. Een argument bedenken om het niet te doen is makkelijk.

Luistertijd: 23:26 min

De avonturen van Rob-Jan Venhuizen in Roemenië
Image

Wat is moed? (deel 2)

Het lijkt wel of de heren van Courageous teaming bij moderator Patrick op de divan liggen als ze nog dieper proberen te doorgronden wat dat precies is, moed, en vooral wat het kan opleveren. Nieuwsgierigheid, zo doceert André, hoort bij moed, en soms acht hij het raadzaam om die niet in te zetten. Refereerde ik bij de intro voor deel 1 aan de Franse filosoof Voltaire, deze van Ewout mag ook op een tegel: ‘Onze grootste angst is dat we veel meer kunnen dan we zelf denken.’ En dan gaat het nog steeds over het fileren van het begrip moed.

Luistertijd: 14:01 min

Wat is moed? (deel 1)

De Franse filosoof en schrijver Voltaire kocht aan het einde van zijn leven een landgoed met een theatertje, akkers en wijngaarden en ontpopte zich als horlogemaker. ‘Il faut cultiver notre jardin’ (We moeten onze tuin bewerken) liet hij zijn personage Candide zeggen na een reeks dramatischte omzwervingen over de wereld. Een mooie metafoor. En prompt bracht hij de streek rond Ferney tot welvaart voor velen. Ik moest aan dit verhaal denken toen ik André hoorde zeggen dat hij met Ewout best een hoveniersbedrijf zou durven beginnen, al hebben ze geen van beiden de ballen verstand van planten. Waarom en wat dit te maken heeft met moed hoort u in deze podcast in twee delen waarin anchorman Patrick beide mannen nog eens doorzaagt over dat sleutelbegrip bij Courageous teaming.

Luistertijd: 12:09 min

Image
Image

Hoe ziet moedig gedrag er uit?

‘Tim Hofman, kent u die uitdrukking?’ Je ziet en hoort het dominee Gremdaat zeggen. Tim Hofman is de onverschrokken presentator van een YouTube-kanaal die nogal wat overhoop heeft gehaald de voorbije weken. Hij inspireert. Wat zou hij hebben gedaan, filosofeert André hardop in deze podcast in een poging betekenis aan moed te geven.
De kwestie is deze: een klant vraagt maar levert er gratis en voor niks ook even de gewenste manier van werken bij. Traditioneel maar beproefd.
Wat te doen dus? Wat zou een Tim doen?
Patrick vraagt naar het gevoel dat André en Ewout daarbij hebben. En hoe dat in de praktijk precies werkt.
Wordt het polderen of kiezen voor moed?
Dat blijkt niet altijd een uitgemaakte zaak.

Luistertijd: 11:22 min

Emile Hollman:“waarom ik doe wat ik doe”

Hier is-ie, dan, de podcast die je wist dat zou komen. Permitteert u mij een knipoog naar het vermaledijde koningslied van John Ewbank, vooral bekend van de tenenkrommende taal. Zelf word ik in deze aflevering opgevoerd als schrijver en journalist, gepokt en gemazeld, en hoe luidt de eerste quote die uit mijn mond komt? ‘Er is niets mooiers om je eigen wijn te maken.’ Lieve luisteraars, u heeft het natuurlijk al gehoord, hier past enkel de overtreffende trap en de zin zou dan ook moeten luiden: Er is niets mooiers dan je eigen wijn maken’. Als ik een dergelijke fout aan zou treffen in de eerste zin van een stuk dat ik wilde lezen, dan was het –eerlijk gezegd- ook meteen de laatste zin. Maar u snapt het, ik droeg het kruis gedurende de hele podcast en constateerde aan het einde dat het gelukkig niet heel veel erger werd. Bent u niettemin geïnteresseerd in waarom ik doe wat ik doe en waarom ik mijn studenten met dezelfde vraag de wereld in stuur, dan stel ik voor dat u de taal in deze podcast voor lief neemt. En doe ik u namens Ewout, André en Patrick de vraag met alle plezier cadeau.

Luistertijd: 13:51 min

Image