De kracht van nieuwsgierigheid

Onder onze ogen voltrekt zich het proces: argumenten over en weer, dan verwijten, gevolgd door irritatie en boosheid die op zijn dieptepunt omslaat in een gevoel van machteloosheid. Je ziet ze denken waarom begrijpt de ander mij niet? Het gekke is dat ze beide het beste voor hebben met het project, ze zijn betrokken en willen het probleem echt oplossen. 

Ik besluit, terwijl de rest van het team wat ongemakkelijk toekijkt, de discussie te onderbreken en vraag: ‘wat zien jullie gebeuren?’

Het valt stil. 

De teamleden ontwijken mijn blik. 

Ik spreek mezelf toe: heb geduld, geef ze de tijd, geef ze de ruimte om te besluiten of ze het moedige gesprek met elkaar durven aan te gaan.

Anja begint: ‘Ik zie dat Sjoerd en Roel elkaar proberen te overtuigen en dat ze allebei een andere inhoudelijke oplossing voor het probleem hebben’. 

De overige teamleden knikken instemmend. 

Ik herhaal mijn vraag in een iets andere bewoording: ‘Valt iemand nog iets anders op’? 

‘Tja’, zegt Pieter, ‘als ik hun gezichten nu zie dan heb ik niet het gevoel dat de discussie hen dichter bij elkaar heeft gebracht’. 

Ik check deze aanname bij Sjoerd en Roel. 

“Sjoerd, klopt het wat Pieter zegt, ervaar jij dat zo?”. 

Sjoerd wil opnieuw de inhoudelijke discussie aangaan. 

Ik onderbreek hem en vraag hem nogmaals: ‘Voelt het alsof Roel en jij verder uit elkaar gedreven zijn’?

Sjoerd knikt: ‘Frustrerend, dit is niet wat ik wil’.

Roel bevestigt dat ook. 

‘En nu’? 

‘Hoe los je zo’n situatie nu op?’, vraag ik de groep. 

Een hele lange stilte volgt.

Mijn collega Andre vraagt Roel vervolgens: ‘Hoeveel vragen heb jij gedurende de discussie aan Sjoerd gesteld’?  

Roel neemt de tijd, enigszins timide, zegt hij uiteindelijk: ‘Ik denk geen’. 

Bijna automatisch kijkt de rest van het team naar Sjoerd, zonder te praten stellen ze hem dezelfde vraag. Sjoerd schudt schuldbewust zijn hoofd. 

André gaat door. Hij nodigt Sjoerd uit om echt in het hoofd van Roel te kruipen. Om zoveel mogelijk open vragen te stellen en uit te vinden waarom Roel zijn oplossing de beste voor het project vindt. Wat de echte motieven van Roel zijn om zo aan die oplossing vast te houden. 

Bijna automatisch doet Roel hetzelfde bij Sjoerd. Vrij snel gaat het gesprek niet meer over de inhoudelijke oplossing maar over het gevoel dat ze bij beide oplossingen hebben. 

Sjoerd zegt: ‘Maar wat jij voorstelt heb ik nog nooit gedaan en ook niet gezien, ik weet niet of het werkt, dat maakt me onzeker’. 

Roel grijpt vervolgens de kans om te vragen: Wat kan ik doen om die onzekerheid bij jou weg te nemen’?

De energie spat eraf en springt over en weer tussen de mannen.

Een leerzame belevenis voor de rest van het team dankzij Sjoerd en Roel. 

Thuis of zakelijk als het spannend wordt, als het bedreigend voelt, wie kiest er dan niet voor overtuigingen? Door Sjoerd en Roel hebben we allemaal de kracht van de mindset-shift ervaren: als onze oerdrift ‘fight’ het wil overnemen, is dat een mooie kans om over te schakelen naar ‘child’: onschuldig onderzoeken. Fight, Flight or Inquit